Playback Systems

Backing tracks tijdens je optreden?

 

Tegenwoordig is het niet vreemd meer om gebruik te maken van backing tracks of stems tijdens je optreden. Of je dit nu doet als solo artiest, DJ, band of in welke samenstelling dan ook. Volledige tracks, aanvulling of loops die je tijdens je optreden kunt gebruiken.

Voorheen werd dit beschouwd als een vorm van vals spelen, je staat als band op het podium en er klinken instrumenten of partijen die voor het publiek niet zichtbaar zijn. Maar stel je voor dat je gitaar partijen uit vijf individuele tracks bestaan en de keyboard speler meerdere partijen heeft ingespeeld. Hoe ga je dat live ten gehore brengen? Vijf gitaristen wordt wat veel. Maar als je het weg laat mis je het weer.

Gelukkig wordt dat tegenwoordig als heel normaal gezien en het wordt ook sinds jaar en dag gedaan. Vroeger met tape recorders en tegenwoordig met computers of tablets en andere systemen.

Het voordeel is dat je “groter” klinkt. Je hoeft niet een heel orkest in te huren of met een compleet leger op het podium te staan om goed en groots te klinken.

De vocale koortjes “aandikken”, keyboard partijen uitbreiden of percussie toevoegen. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op.

Van te voren kun je de hele show voorbereiden en oefenen zoals je precies weet wat je gaat doen tijden je live show.

 

Het nadeel is dat je minder flexibel bent en met een clicktrack moet werken om niet uit de bocht te vliegen. Daar moet je aan wennen en mee leren omgaan

Hoe ga je hier mee aan de slag? Wat wil je?

Je kunt natuurlijk je gemixte tracks op je telefoon of tablet opslaan en die via een mini jack snoertje op de mengtafel aansluiten en afdraaien.

 

Je kunt ook je tracks gemaakt in je DAW afspelen en in-, of uitschakelen wat je wil.

Je gebruikt één tracks voor de clicks, misschien een tweede track met instructies die je via je in ear systeem hoort. Zoals Intro, Verse, Chorus, etc.

Vervolgens zet je de instrumenten die je nodig hebt in je backing track aan. De rest schakel je uit.

Er zijn vele manier om deze tracks naar de mengtafel te sturen. Als stereo track of als multitrack. Als stems (meestal Drumtrack, Bass, Vocalen en een track voor de melodieuze instrumenten). Vier tracks.

Een stereo track kan d.m.v. een enkel kabeltje vanuit je je computer naar de mengtafel gestuurd worden, je hoort dan de opname die je hebt gemaakt. Heel eenvoudig maar er valt niets aan te manipuleren of aan te passen indien gewenst of nodig.

 

Bij multitracks met separate uitgangen heb je die controle wel. Via je DAW, zoals bijvoorbeeld Ableton, stuur je alle instrumenten naar een apart kanaal op de mengtafel zodat je altijd controle hebt over het volume en de klank van die tracks.

Wij bouwen hiervoor systemen die geschikt zijn om dit te doen, op basis van bijvoorbeeld Ableton Live met Windows of Mac. Systemen die de kanalen apart uit kunnen sturen maar ook met beveiligingen om risico’s uit te sluiten. Eén systeem waar twee computer op aangesloten zijn die beide in sync draaien. Valt ineens computer 1 uit, dan neemt de 2e het over. Zo beperk je het risico tot een minimum.

Indien je hier meer informatie over wilt ontvangen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.